Solbränna

Solbränna

Solälskaren Sandra

Du har lätt för att bli brun och du blir sällan röd. Detta är förstås synnerligen trevligt, men det betyder inte att du ska strunta i solskyddsfaktorn. Din hud tål solen ganska bra, men var försiktig innan huden vant sig. Om din hud inte hunnit bygga upp något skydd kan det gå fortare än man tror att bli bränd. Använd en hög solskyddsfaktor, lätta kläder och solglasögon för att minska risken att bränna dig. När huden fått färg kan du trappa ner på solskyddet.

Solskyddsfaktorn talar om hur länge man kan vistas i solen utan att brännas av UVB-strålarna. UVB-strålarna hjälper huden att bygga upp ett skyddande pigment men gör också att du bränner dig om du solar för länge. När du väljer solskyddsfaktor skall du tänka att om 10 minuter i solen är tillräckligt för att du ska bli röd, kan du rent teoretiskt förlänga vistelsen till 150 minuter om du använder solskyddsfaktor 15.

Solens strålar kan vara farliga även om man inte blir röd. Framförallt UVA strålarna som tränger in djupt i huden och skadar vävnader, med resultatet att huden åldras i förtid. Men du ska inte oroa dig. Alla våra solskyddsprodukter filtrerar bort minst 90% av alla UVA strålar. Tänk bara på att solskydd lätt kan svettas bort eller gnidas av om man torkar sig med en handduk. Även de vattenfasta. Därför ska du kräma på ofta och rejält. Snålar du med skyddet så gäller inte produktens solskyddsfaktor.